Zdjęcie: Mieszkaniec San Diego wyrzuca skorupki jaj, truskawki i fusy z kawy do miejskiego pojemnika na kompost. Kalifornia wymaga kompostowania żywności i odpadów ogrodowych, zakazując ich składowania. Matt Vasilogambros/Stateline
Sądzimy, że warto przyjrzeć się rozwiązaniom z USA i przenieść ich doświadczenia na nasz grunt. [Redakcja WOBEC]
Kompostowanie odpadów spożywczych znacznie zmniejsza emisję gazów cieplarnianych.
W walce zarówno ze zmianami klimatycznymi, jak i szczurami, Rada Miasta Nowego Jorku przytłaczającą większością głosów przyjęła na początku tego miesiąca nowe rozporządzenie, które będzie wymagało od mieszkańców wyrzucania resztek jedzenia i odpadów ogrodowych do odpornych na szkodniki pojemników przy krawężnikach na przyszły kompost, kierując materiały organiczne ze składowisk i zamieniając je w bogatą glebę.
Jeśli zostanie podpisany przez demokratycznego burmistrza Erica Adamsa, mandat miasta byłby największym miejskim programem kompostowania w kraju, utrzymującym codziennie 8 milionów funtów odpadów organicznych z dala od składowisk (około wagi 160 pełnych śmieciarek) i drastycznie zmniejszając emisje metanu w mieście.
Plany kompostowania w Wielkim Jabłku są zarówno ambitne, jak i agresywne, powiedziała członek Rady Sandy Nurse, która przewodniczy Komisji Sanitarnej i naciska na pakiet legislacyjny „zero odpadów”, który obejmuje środek dotyczący kompostowania. Rada przyjęła go marginesem sprzeciwu. Powiedziała, że gdy miasto wprowadzi zbiórkę odpadów organicznych przy krawężniku do końca przyszłego roku, nowojorczycy zdadzą sobie sprawę, jak „prosty” jest ten proces.
„Nowojorczycy chcą postępować właściwie” – powiedziała. „To zapewni większy dostęp”.
W ostatniej dekadzie wiele społeczności amerykańskich różnej wielkości i o różnych poglądach politycznych stworzyło głównie dobrowolne programy kompostowania, z obowiązkowymi programami skoncentrowanymi w dużych miastach i kilku niebieskich stanach. Zwolennicy twierdzą, że programy te zmniejszają emisje, zwalniają miejsce na wysypiskach, tworzą miejsca pracy i produkują glebę wolną od szkodliwych nawozów, które zanieczyszczają źródła wody.
Jednak programy mogą być drogie. Wymagają one inwestycji z góry w nowe pojemniki i urządzenia do kompostowania, a także w publiczne działania edukacyjne mające na celu zmianę długo utrzymywanych pomysłów na temat tego, co trafia do kosza na śmieci.
Chociaż wymaga to czasu, niektóre społeczności, które przyjęły programy kompostowania, wykazały wyraźny spadek ilości odpadów organicznych, które trafiają na wysypisko, i zaoszczędziły pieniądze podatników na opłatach za składowanie.
Kompostowanie wymaga zmiany zachowania i cierpliwości, powiedziała Sally Brown, profesor nauk o środowisku i leśnictwie na Uniwersytecie Waszyngtońskim, która badała wpływ miejskich programów kompostowania.
„To trudne, ponieważ bardzo łatwo jest wyrzucić odpady żywnościowe do śmieci” – powiedziała. „Ludzie bardzo często nie doceniają wymaganego zakresu edukacji”.
Rozszerzanie programów kompostowania
W swoim domu w Claremont w Kalifornii Katja Whitham trzyma zakryte metalowe wiadro na blacie kuchennym i miskę w zamrażarce, wrzucając stare fusy z kawy, torebki herbaty, obierki warzyw, ser i resztki mięsa. Kiedy wiadro się zapełni, wrzuca zawartość do kompostownika w swoim ogrodzie lub do zielonego kosza, który miasto rozdało mieszkańcom w zeszłym roku.
Zgodnie z nowym prawem stanowym Claremont wymaga, aby mieszkańcy przestali wyrzucać odpady żywnościowe do pojemników na śmieci, ale zamiast tego umieszczali je w innym pojemniku z pokrywką. Pojemnik ten jest następnie odbierany co tydzień przez miejski zakład gospodarki odpadami i przewożony do prywatnej kompostowni, gdzie firma sprzedaje kompost według własnego uznania, głównie dla rolnictwa.
Whitham powiedziała, że jest podekscytowana widząc, że jej miasto w okolicach Los Angeles wprowadza obowiązkowy program kompostowania.
„Zawsze byłam świadoma ekologicznie, więc było to dla mnie oczywiste” – powiedziała. „Kiedy już zaczniesz, jest to łatwe, ale jest to inwestycja; wymaga to trochę więcej czasu i cierpliwości”.
Resztki żywności i odpady ogrodowe stanowią około jednej trzeciej strumieni odpadów komunalnych, które trafiają na składowiska i do spalarni. Jest to „problematyczne i nie do utrzymania” – powiedział Eric A. Goldstein, starszy prawnik w Radzie Obrony Zasobów Naturalnych, grupie zajmującej się ochroną środowiska.
Po zakopaniu na wysypiskach odpady organiczne rozkładają się i uwalniają metan, gaz cieplarniany, który zatrzymuje 25 razy więcej ciepła niż dwutlenek węgla, według amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska. Wrzucane do spalarni wilgotne odpady organiczne wymagają intensywnego zużycia energii, aby utrzymać wysoką temperaturę palnika. Uwalnia również toksyny do powietrza.
To trudne, ponieważ bardzo łatwo jest wyrzucić odpady żywnościowe do śmieci.
– Sally Brown, profesor nauk o środowisku i leśnictwie na Uniwersytecie Waszyngtońskim
Obowiązkowe programy kompostowania kwitły w ciągu ostatniej dekady w miastach takich jak San Francisco; Portland w stanie Oregon; i Seattle. (Mieszkańcy Seattle co roku wysyłają 125 000 ton żywności i odpadów ogrodowych do kompostowni, zamieniając te resztki w kompost dla lokalnych parków i ogrodów). Programy pilotażowe są realizowane w Bostonie, Pittsburghu i Jacksonville na Florydzie.
Kompostowaniem zajmują się również stany. Dziewięć stanów — Kalifornia, Connecticut, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Nowy Jork, Rhode Island, Vermont i Waszyngton — uchwaliło w ciągu ostatniej dekady przepisy, które przekierowują odpady organiczne ze składowisk do kompostowni, chociaż wymagania i możliwości kompostowania dla mieszkańców i firm różnią się w zależności od stanu.
W zeszłym roku Kalifornia zaczęła uchwalać prawo wymagające od gmin wprowadzenia obowiązkowego zbierania i kompostowania odpadów organicznych przy krawężniku.
Spośród 615 lokalnych jurysdykcji w stanie 445 ustanowiło swoje programy – wskaźnik zgodności wynosi 70%. W całym stanie jest 206 centrów przetwarzania odpadów organicznych, a kolejne 20 jest w trakcie budowy. W tych ośrodkach żywność i odpady ogrodowe są mielone, układane w stosy, napowietrzane przez duże maszyny i pozostawiane do naturalnego rozkładu na brud, ostatecznie sprzedawane masowo, często trafiając do gospodarstw.
Społeczności zdają sobie sprawę, że jest to najłatwiejsza i najtańsza rzecz, jaką mogą zrobić, aby walczyć ze zmianami klimatu, powiedziała Rachel Machi Wagoner, dyrektor Kalifornijskiego Departamentu Recyklingu i Odzyskiwania Zasobów, powszechnie zwanego CalRecycle. Ustawodawca stanowy przeznaczył łącznie 240 milionów dolarów w ostatnich latach na pomoc społecznościom we wdrażaniu ich programów.
„Tak, to jest naprawdę trudne. To jest naprawdę trudne. Przed nami stoją wyzwania” – powiedziała. „Ale widziałem taką gotowość i poświęcenie na każdym poziomie, od indywidualnego gospodarstwa domowego i biznesu, przez społeczność, aż po poziom rządowy. To było naprawdę inspirujące”.
Dodała, że gdy państwo osiągnie swój cel ograniczenia usuwania odpadów organicznych o 75% w stosunku do poziomu z 2014 r. – do 5,7 mln ton odpadów organicznych rocznie trafiających na składowiska – będzie to równoznaczne z usunięciem z dróg 3 mln samochodów.
Spośród pozostałych jurysdykcji, które nie przestrzegały prawa, 138 społeczności o niskiej populacji złożyło wniosek o pięcioletnie zwolnienia, powołując się na brak usług usuwania odpadów przy krawężnikach na rozległych obszarach wiejskich.
Według Little Hoover Commission, ponadpartyjnej państwowej agencji nadzorującej z siedzibą w Sacramento, przekonanie ludzi do udziału było wyzwaniem. W tym miesiącu komisja wysłała raport do gubernatora i legislatury, w którym wezwała do wstrzymania wdrażania przez państwo, powołując się na powolne wdrażanie, potrzebę edukacji publicznej i możliwe zmiany w prawie.
Stan nie osiągnął celów, a społeczności borykają się z trudnościami, powiedział Ethan Rarick, dyrektor wykonawczy komisji.
„Państwo musi to naprawić” – powiedział Rarick. „Nasi komisarze mieliby nadzieję, że ten program posłuży jako model dla innych stanów lub innych gmin w kraju, ale pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, to faktycznie skierować Kalifornię na drogę do osiągnięcia tego celu”.
Wagoner CalRecycle odrzuca wiele twierdzeń komisji. Powiedziała, że jego dane są nieaktualne, a rzeczywiste liczby idą we właściwym kierunku, ponieważ coraz więcej społeczności, z których niektóre musiały odłożyć programy z powodu pandemii, przestrzega prawa. Pomysł wstrzymania ogólnostanowego programu kompostowania nie ma dla niej sensu. Decyzja o sposobie odpowiedzi na raport komisji należy do legislatury i gubernatora.
Wagoner dostrzega wyzwania związane z edukacją publiczną. Widziała skargi na forach społecznościowych, takich jak sieć społecznościowa Nextdoor, gdzie mieszkańcy narzekali na wzrost liczby czarnych much wokół śmietników w alejkach, zwłaszcza gdy robi się cieplej.
Łatwość kompostowania
Obowiązkowe programy kompostowania nie są dla każdej społeczności, przyznają obrońcy środowiska. Sukces tych programów często oznacza stopniowe dobrowolne wprowadzanie ludzi do programu.
Wiele społeczności w stanach takich jak Kansas, Ohio i Teksas oferuje usługi kompostowania odpadów żywnościowych dla mieszkańców, ale programy te są w większości dobrowolne. Według badania przeprowadzonego w 2021 r. przez BioCycle, serwis informacyjny zajmujący się kompostem, w całym kraju 510 społeczności w 25 stanach, reprezentujących ponad 10 milionów gospodarstw domowych, prowadzi zbiórkę odpadów komunalnych .
Na początku tego roku Olathe w stanie Kansas, południowo-zachodnie przedmieścia Kansas City, wdrożyły nowy program kompostowania, umożliwiający mieszkańcom pozostawianie żywności i odpadów ogrodowych w zakładzie w mieście.
Miasto płaci organizacji około 200 dolarów miesięcznie za odbiór tych odpadów dwa lub trzy razy w tygodniu i powrót z kompostem, z którego mieszkańcy mogą później korzystać bezpłatnie. Od 1 czerwca 526 mieszkańców regularnie korzystało z przywozu kompostu, powiedział Cody Kennedy, główny urzędnik ds. Komunikacji i marketingu w mieście.
„Możesz przynieść to obrzydliwe wiadro, a potem możesz dosłownie odwiedzić nasz stos kompostu i zabrać to do domu” – powiedział. „Oferujemy mieszkańcom możliwość pozbycia się odpadów w bardziej zrównoważony sposób”.
Na razie program jest dobrowolny, w 145-tysięcznym mieście jest tylko jeden punkt odbioru. Jednak w zależności od sukcesu Kennedy przewiduje, że miasto może zbudować drugi obiekt w nadchodzących latach. Przyciągnął również uwagę sąsiadów Olathe w rejonie Kansas City, powiedział Kennedy, który spodziewa się, że inne społeczności pójdą w ich ślady.
W Nowym Jorku obowiązkowe kompostowanie trwa od dawna.
Przez ostatnią dekadę przywódcy miast starali się wdrożyć ogólnomiejski program kompostowania, ale głównie na zasadzie wolontariatu i poprzez punkty zbiórki. Ówczesny burmistrz Michael Bloomberg powiedział mieszkańcom w 2013 roku, że marnowanie żywności to „ostateczna granica recyklingu Nowego Jorku”.
Po wejściu w życie program kompostowania będzie wdrażany w poszczególnych dzielnicach, począwszy od Brooklynu i Queens w październiku. Miasto ma czas do końca dekady na zbudowanie centrów zbiórki odpadów organicznych w każdej gminie i osiągnięcie celu, jakim jest przekierowanie wszystkich odpadów nadających się do recyklingu i odpadów organicznych, które wysyła na wysypiska śmieci w społecznościach często o niskich dochodach w Pensylwanii, New Jersey i Nowym Jorku.
Goldstein z Rady Obrony Zasobów Naturalnych ma nadzieję, że Nowy Jork zainspiruje więcej społeczności w całym kraju do przyjęcia obowiązkowych programów kompostowania. Przyznaje jednak, że będzie to proces stopniowy.
„Kiedy gminy zobaczą, że miasta przodują w tym zakresie, mają udane programy, w których uczestniczy społeczeństwo i gdzie pewne oszczędności są rzeczywiście możliwe, jest prawdopodobne, że one również wskoczą na modę” – powiedział.
„To nie stanie się z dnia na dzień, ale z czasem”.
MATT WASILOGAMBROS
Link do artykułu:
Save your food scraps, save the Earth: More cities and states look to composting
Artykuły Stateline mogą być ponownie publikowane online lub w formie drukowanej na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0. Prosimy o edytowanie tylko w celu zmiany stylu lub skrócenia, podanie odpowiedniego źródła i linku do naszej strony internetowej. Zapoznaj się z naszymi wytycznymi dotyczącymi ponownego publikowania zdjęć i grafiki.